jump to navigation

Interviu cu un basarabean aprilie 7, 2009

Posted by Motto in Diverse.
Tags: , , , , , ,
trackback

Acest interviu este real si atinge cateva din subiectele aprinse ale momentului, legat de evenimentele ce au avut loc Marti, 07.04.2009.

M:--Spune-mi in 2 cuvinte ce se petrece la Chisinau?
V:-In Chisinau lumea este in disperare. Nu exista o coeziune sociala, astfel incat populatia activa nu se simte reprezentata in Parlament in procentul meritat si de aceea lumea protesteaza, mai ales tinerii.

M:--Se poate vorbi de o revolutie?
V:-Daca pastram proportiile, atunci putem vorbi de o revolta (nu as numi-o revolutie). Nici macar bazele care stau la baza revoltei nu sunt de natura unei revolutii. Adica, nu exista un conflict ideologic. Partidul Comunist este „comunist” doar cu numele. Acesta este un partid de fosti nomenclaturisti. In rest la noi este o oligarhie, adica resursele tarii sunt in mainile unor putine persoane, cu conexiuni directe cu puterea de acum. Revolta este impotriva acestei situatii.

M:--Ai votat?
V:-Da.

M:-Cu cine?
V:-Am votat cu Partidul Liberal.

M:-Au fost voturile fraudate?
V:-Sincer, nu stiu. Eu cred ca voturile au fost ajustate cu un procent de aproximativ 10% in favoarea comunistilor. Adica, ma asteptam ca ei sa ia un procent mare, dar 50% mi se pare exagerat.

M:-Se renumara voturile. Ce poate schimba asta?
V:-Daca va exista in continuare presiune sociala si sustinere internationala, atunci posibil procentul se va schimba in favoarea partidelor de opozitie si atunci se va restabili o stare normala in care Partidul Comunist nu va putea guverna fara a cere sustinerea opozitiei, adica un echilibru de forte. In cazul cel mai fericit va castiga opozitia.

M:-Studentii moldoveni din Romania sunt impiedicati sa intre in Moldova. Televiziunea si radioul public emit muzica populara iar in centrul Chisinaului semnalul GSM este bruiat. Autoritatile comuniste au intrerupt energia electrica in orasele din afara capitalei. E ceva adevarat din toate astea? Asa incearca oare comunistii sa innabuse protestele?
V:-Din sursele de informare pe care le am eu, inclusiv directe, toate acestea sunt adevarate. Ei asa incearca sa gestioneze flacara, sa izoleze „incendiul”. Sunt actiuni destul de practicate in general si sunt probabil reminescentele practicilor din perioada sovietica. In ceea ce priveste deprivarea de informare, aceasta este o realitate si o practica comuna. Succesul lor in randul populatiei rurale si pensionari se datoreaza in mare parte si acestui aspect.

M:-Comunistii spun ca in spatele scenei Romania regizeaza o lovitura de stat. Cum comentezi?
V:-In orice criza se cauta dusmanul extern. Este ridicol. Cei care au iesit in strada sunt localnici si nu poti scoate o masa atat de mare in strada, decat daca are motive personale s-o faca.

M:-La ora interviului aproximativ 2000 de tineri romani protesteaza in Piata Universitatii. Se striga: “Chisinau, noi suntem cu voi” , „Jos comunismul”, „Revolutia se repeta”, „Reunificare” si „Romania” sunt numai cateva dintre lozinci. Manifestantii scandeaza „Un, doi, comunismul la gunoi!”, „Libertate!”, „Romania, pamant romanesc!”, „Basarabia, unitate!”.
V:-Sunt de acord cu ultimele 3. Primele transmit un mesaj eronat, fiindca iarasi: in Moldova nu exista comunism, este ridicol sa spui asa ceva. Daca PSD-ul din Romania s-ar numi Partid Comunist si, fiind la guvernare, asta va insemna ca Romania va deveni comunista? Priviti cati din Parlamentul Romaniei sunt fosti nomenclaturisti comunisti. Dar nu striga nimeni aici Jos comunismul. Ma bucura in schimb solidaritatea aratata.

M:-Fa o predictie. Ce o sa se intample in continuare?
V:-Eu sunt destul de sceptic. Situatia economica precara nu va avantaja nicio varianta de evolutie a situatiei. Indiferent cum se vor desfasura evenimentele, situatia materiala a locuitorilor va fi una precara. Totusi, consider ca gestul tinerilor basarabeni arata implicare si incredere in noua clasa politica, reprezentata de Partidul Liberal!

M:- Multumesc!
V:-Eu iti multumesc.

*V. Istarom este un tanar basarabean, absolvent al Facultatii de Administrare a Afacerilor, ASE. Traieste in Bucuresti si lucreaza in domeniul economic.

Ferentari Out!

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu